Méteres kalács (tej és tojásmentes)


Gyerekkoromban gyakran ettünk ilyen sütit, általában anyukám barátnője készítette. Az eredeti recept alapján már nem tudom elkészíteni, "megreformált" verzióját azonban megmutatom, hátha másnak is hiányzik.

 Hozzávalók:

1 adag natúr piskóta
1 adag natúr piskóta 2 púpozott evőkanál kakaó hozzáadásával készítve
2 zacskó vaníliás pudingpor (a Dr Oetker tejmentes)
4 evőkanál cukor
700 ml növényi tej
2 maréknyi fagyasztott málna

100 gr tejmentes csokoládé
2 evőkanál olaj

Készítsünk egy adag fehér piskótát a muffin alakú tortánál leírt recept alapján, és süssük meg gyümölcskenyér formában. Ez után keverjünk ki egy újabb adag piskótát, de most a masszához keverjünk 2 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaóport is. Ezt is gyümölcskenyér formában süssük. 

A pudingport keverjük össze a cukorral, majd kb. 1 deciliternyi tejjel, a maradék tejet pedig forraljuk fel. A pudingporos keveréket öntsük a forró tejhez, és folyamatosan kevergetve sűrítsük be a krémet. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Én eddig a pontig este jutottam el, így a még meleg krém felszínére terítettem egy réteg folpackot úgy, hogy hozzáérjen a krémhez, így reggelre bőrösödés nélkül szépen kihűlt a piskótákkal együtt. 

A málnát hagyjuk kiolvadni, passzírozzuk át, majd keverjük a már kihűlt pudinghoz egy kézi habverő segítségével. Eredetileg azt hiszem a rózsaszín krém egyszerűen puncsos puding volt, de nekem csak vaníliás volt itthon, a megszokott külsőségekhez pedig ragaszkodni szoktam... innen jött a málnás puding ötlete. Nekem bejött, de nyugodtan készülhet másmilyen krémmel is...

Ha minden kihűlt szeleteljük fel a piskótákat kb. 1 cm vastag szeletekre. Kenjünk meg egy világos színű piskótát a pudinggal, tapasszunk hozzá egy pudinggal megkent barna színű piskóta szeletet, és haladjunk így addig, amíg tart a piskótából. A maradék krémmel kenjük meg a sütemény tetejét és oldalát, majd öntsük rá a megolvasztott csokoládé-olaj keverékét is. tegyük pár órára a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen, és az ízek összeérjenek.

Tálaláskor ferdén szeleteljük a süteményt, így minden szelet szép csíkos lesz.


A sütemény összeállításáról az enyémnél sokkal részletesebb leírást találhattok itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése