Dédi féle kalács (tej és tojásmentes)


Dédi, aki "eredetileg" Mama volt (amíg nem lett a gyerekeim dédije...persze korábban meg biztosan simán Anya, amíg nem lett az én mamám...) persze tejjel, és tojással készítette, mint minden tésztát - ahogy ő mondaná. Már régen nem sütött ilyet, de emlékeimben pont ilyen íze volt az ő kalácsának is.

Hozzávalók:
500 gr liszt (nálam ebből most 200 gr teljes kiőrlésű)
1 csomag szárított élesztő
280 ml tej
50 gr tejmentes margarin (LIGA)
1 csomag vaníliás cukor

1 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor + 2 evőkanál növényi tej

Keverjük össze a lisztet az élesztővel és a cukorral, majs adjuk hozzá a lanygos tejet és a felolvasztott margarint. Dagasszuk ruganyos tésztává. Felezzük el, majd az egyik adaghoz gyúrjunk egy evőkanál kakaóport 2 evőkanál tej társaságában.

Kelesszük mindkét tésztagolyót a duplájára (ehhez én 50 C-ra melegített sütőbe szoktam tenni a kelesztendő tésztát). Ez után nyújtsuk ki mindkét adagot közel egyforma nagyságú tésztalapokká, tegyük őket egymásra és tekerjük fel a hosszanti oldala mentén. Tegyük vissza az 50 C-os sütőbe - vagy a meleg helyre, ahol eddig is kelesztettük- egy fél órára, majd kapcsoljuk a sütőt 190 C-ra, és süssük a kalácsot kb 1 órán át. Ha nem a sütőben kelesztettük a tésztát, akkor hideg sütőbe tegyük a megkelt kalácsot, és úgy kapcsoljuk 190 C-ra.

Megjegyzések:
A fenti mennyiségekkel egy nem túl édes kalácsot kapunk. Nekünk ez így tökéletes, mart hagyományosan porcukorral meghintve, lekvárral, esetleg nutellával fogyasztjuk.

A nagyim kalácsában mazsola is volt, jószívvel ajánlom mindenkinek, akinek a csemetéje nem piszkálgatja ki a megsült kalácsból...

Ha világosabb külsejű kalácsot szeretnétek ne a kakaós réteg legyen kívül...

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki! Egy kérdésem lenne csak, a tej ebben az esetben ugye növényi tej? Köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Természezesen növényi tejjel készült a képen látható példány, de "bocitejjel" is működik.... Eddig szójatejjel, illetve rizstejjel csináltam, ezekkel biztosan megfelelő állagú lesz, másfajta növényi tejjel nincsenek tapayztalataim.

      Törlés