Avocados csokitorta (tej és tojásmentes)



Hozzávalók a piskótához:
170 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
50 gr cukrozatlan kakaópor
1/2 teáskanál sütőpor
30 gr cukor (nálam nádcukor)
1 evőkanál lenmagliszt
120 ml rizstej
3 evőkanál méz

Almás pite (tej és tojásmentes)



Hozzávalók a tésztához:
400 gr liszt (nálam most fele finomliszt fele teljes kiőrlésű)
200 gr margarin (LIGA)
1 kezeletlen (bio) citrom reszelt héja
1 csomag sütőpor
kb. 40-50 ml  rizstej

Coca cola cupcake mogyoróvajas vajkrémmel (tej és tojásmentes)



Nos, a "vajkrém" természetesen margarinból készült, a cola ízét pedig én nem igazán fedeztem fel a végtermékben, ettől függetlenül nagyon finom desszert.

Pinata linzer (tej és tojásmentes)


A http://www.pinata.lap.hu/ szerint: "A pinata (pinyáta) egy tradicionális mexikói játék. A világ minden részén alkalmazzák házibulik születésnapi zsúrok stb. hangulatának feldobásához.
Egy papírmache figura amit megtöltenek édességekkel, apró játékokkal és egy ütőszerszámmal ütlegelik amíg ki nem hullanak belőle a meglepetések."

Barackos csokitorta (tej és tojásmentes)

Íme az első bizonyíték arra, hogy egy diétás torta is lehet finom, és nézhet ki úgy, hogy a cukrász jutalma néhány csillogó gyerekszem és fülig érő száj legyen.

Üdvözlet

Üdvözlök mindenkit a blogomon. Terveim szerint olyan ételeket és italokat fogok itt megmutatni, amik tej és tojás nélkül készülnek, de az "igazi"-hoz nagyon hasonló élményt nyújtanak. Hogy miért csak hasonló ? Mert nyilván nem lesz egy tofuból készülő rántotta pontosan ugyan olyan, mintha 8 tojásból készült volna, annak azonban, aki hetek-hónapok, esetleg évek óta nem jutott rántottához a menyországot idézheti, amire az egészséges családtagok csak húzzák a szájukat.

Különösen nagy jelentősége lehet az utánzásnak gyerekek körében, akik ezeknek a  recepteknek köszönhetően  nem érzik magukat kirekesztettnek egy szülinapi zsúrban.

Az ok, amiért tollat - vagy inkább billentyűzetet ragadtam az, hogy az egyre csak szaporodó tej vagy/és tojásallergiás ismerősök mellett pár hónapja én is abba a körbe kerültem, hogy kerülnöm kell ezeket az élelmiszereket.

Ami a mi családunkat megkülönbözteti az ismerős családoktól az az a tény, hogy nálunk az a felnőtt kényszerül diétára, aki a család élelmezéséért felelős, és aki idő - és valljuk be kedv - hiányában az első pillanattól kezdve elutasítja azt a verziót, hogy az érintett családtag részére külön konyhát tart fenn, azaz nálunk mindenki tej és tojásmentes ételeket eszik. Úgy gondolom, hogy ez egyéb helyzetekben is célravezető lehet, biztos vagyok benne, hogy egy allergiás kisgyerek éltetét is  megkönnyítjük azzal, ha legalább otthon mindenből ehet, ami az asztalra kerül, hiszen házon kívül enni valóban nem egyszerű azoknak, akiknek kerülniük kell ezt a két alapanyagot. Nálunk tehát mindenki így étkezik, és még a gyerekek sem tiltakoznak, egyedül a reggeli kakaó készül számukra bocitejből, ehhez ragaszkodnak, és mivel nekik ez nem okoz problémákat nincsnek is erről letiltva, viszont az, hogy minden mást ugyan olyan jóízűen esznek meg, mint a házon kívül "hagyományosan" készített ételeket, számomra egyértelmű bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy teljes értékű, és finom ételeket teszek az asztalra úgy, hogy sok esetben a vendégek fel sem fedezik a turpisságot.

Annyi kiegészítést azért tennem kell az első bekezdéshez, hogy én nem allergiában szenvedek, hanem egy olyan betegségben, ami a tej fogyasztását tiltja, sok egyéb formátumát korlátozza, de például kemény sajtot ehetek, ezért ha valaki sajtos szendvics evés közben kapna rajta, akkor tudja hová tenni ezt a dolgot :-), a blogon azonban azon  ételeket tervezem majd bemutatni a palettából, amikben egyáltalán nincsen tejtermék, mert úgy érzem ezzel többet segíthetek. A tojásnak pedig csak a sárgája az, amivel nem élhetek, így tojásfehérje felhasználásával készülő ételek előfordulhatnak - hiszen ilyeneket azért készítek otthon, ilyenkor azonban mindig külön fogom jelezni, hogy ez az étel nem fogysztható azok számára, akik egyáltalán nem ehetnek tojást.

Pár éve elkezdtem írni egy olyan blogot, melyben elsősorban formatortákat, illetve egyéb általam szépnek tartott édességek képeit, receptjeit osztottam meg elsősorban a baráti körömmel, később már szélesebb közönséggel. Folytatva az ottani hagyományokat itt is bemutatok  majd olyan látványos tortákat, melyek tej és tojásmentes verzióban is elkészíthetőek, hogy senki ne gondolja, hogy egy allergia miatt le kellene mondania bármiről is.

Végül néhány szó az alapanyagokról. Nem gondolom, hogy mindenki, akinek a családjában étel allergiás ember él képes arra, hogy innentől kizárólag bio ételekből álló repertoárral lássa el a családját. Jó lenne, de ez nem így van. Ezért azután, hogy senki ne érezze úgy, hogy hozzá sem érdemes kezdeni egy sütemény elkészítéséhez, ha nem engedheti meg magának, hogy bio foszfátmentes sütőport használjon, akkor hozzá sem érdemes kezdenie.

A receptekben ezért egyszerűen sütőpor szerepel majd, aki megteheti használjon bio-t, aki egyébként a sarki boltban is beszerezhető sütőport használna az én receptjeimhez is használja nyugodtan.

Ahol  margarin szerepel, ott a legolcsóbb verzió szerint LIGA margarint kell érteni, ha valaki szeretné használjon helyette bio, nem hidrogéezett növényi margarint.

Ahol liszt szerepel, ott használhatunk akár fehér finomlisztet, akár teljes kiörlésű tönkölylisztet is. Mivel - az előző két alapanyaggal ellentétben a liszt választás befolyásolja az ételhez szükséges folyadék mennyiségét is igyekszem majd mindig jelezni, hogy a képen szereplő állag eléréséhez én milyen arányban használtam különböző liszteket. A piskóták esetében például általában csak teljes kiörlésű lisztet használok amióta ráteláltam a kedvenc piskóta receptemre, mert ebben egyetlen kívülálló sem veszi észre, hogy ezt műveltem :-), nokedli készítésnél azonban más a helyzet, itt általában a liszt fele finomliszt, a fele pedig teljes kiörlésű. De erről majd minden receptnél beszélünk.

Előzetesen ennyi jutott eszembe, ha valakinek kérdése lenne szívesen segítek, ha tudok. Elérhettek a tejestojasmentes@gmail.com címen.