Szilvás rétes




Hozzávalók:
1 csomag bolti réteslap
1 kg szilva
2 evőkanál keményítő
cukor vagy méz ízlés szerint
fahéj
darált dió vagy búzadara
margarin 


Először készítsük el a tölteléket. Ehhez magozzuk ki a szilvát, tegyük minimális  mennyiségű vízzel egy lábosba, és kezdjük el melegíteni. Ahogy felforrt a víz vegyük kicsire a lángot, és takarjuk le egy fedővel, hogy a szilva párolódhasson, és levet ereszthessen (egy kevés vízre azért van szükség az elején, hogy nehogy leégjen, mielőtt még kieresztené a levét). Adjuk hozzá a fahéjat, és a cukrot vagy mézet is. Egyenlőre ne túl sokat, később még édesíthetjük, ha túl savanyú lenne. 

Mire a szilva már megpuhul jó sok levet is ereszt. Kivéve, ha nagyon éretlen a gyümölcs, ez esetben adjunk hozzá még annyi vizet, amennyiben puhára tud főni.

A szükséges keményítő mennyisége függ attól, hogy mennyire leveses a főtt szilvánk. Ehhez persze kell némi tapasztalat, nekem ehhez a mennyiséghez most 2 lapos evőkanálnyi kellett, szerintem elsőre ez jó közelítés, ha túlságosan gyorsan és keményre áll össze a pép, akkor tegyünk legközelebb kevesebbet, ha egy perc kevergetés után még mindig folyik, akkor tegyünk hozzá most még egy keveset. Szóval, tételezzük fel, hogy a két evőkanálnyi mennyiség pont elegendő, úgyhogy ezt keverjük el annyi vízben, amennyivel csomómentes, folyékony állagot tudunk neki adni, majd a keveréket öntsük a forrásban lévő vizes szilvához, és kevergessük addig, amíg besűrűsödik a "massza". Olyan állagúnak kell lennie, hogy ha egy kanálnyit kiteszünk egy tálra, akkor ne terüljön szét, hanem maradjon meg egy kupacban. Ha ez teljesül, nem fog kifolyni a tésztából sem. Ha elkészült hűtsük le a gyümölcsmasszát szobahőmérsékletűre. 

Fektessünk le egy réteg réteslapot, kenjük meg vékonyan olvasztott margarinnal, tegyünk rá még egy réteg réteslapot, ezt újabb kenés és egy harmadik lap kövesse. Szórjuk meg dióval, vagy darával vékonyan (egy réteslaphoz 2-3 evőkanálnyi diót vagy darát használva). Ez a réteg hivatott megvédeni a réteslapot az átázástól, majd simítsuk el rajta a gyümölcsmassza felét. Célszerű ezt az egész műveletet egy tiszta konyharuhán végezni, mert ebben a stádiumban a legkönnyebb a konyharuha segítségével a lap hosszanti oldala mentén feltekerni a rétest, és beletenni egy kiolajozott-lisztezett, vagy szilikonlappal kibélelt tepsibe. Ugyan így járjunk el a maradék 3 lap rétessel és a töltelék másik felével is. Kenjük le a rétesek tetejét olvasztott margarinnal.

180 C-ra előmelegített sütőben süssük, amíg a teteje szép barna nem lesz.