Kókuszkocka (tej és tojásmentes)


A nagymamámnál gyerekkoromban egyetlen ünnepi asztalról sem hiányozhatott a kókuszkocka. Ott volt húsvétkor, ott volt karácsonykor, de gyakran egyszerű vasárnapi "tészta"-ként is ezt sütötte. Ő ugyanis minden vasárnap sütött valami tésztát - ahogy ő hívta a sütijeit. Nem volt sokféle, a kókuszkocka mellett linzert, prószát, rumosmeggyes piskótát, túróspitét, kőtt rétest (kelt tésztából készült rétes) vagy borzas Katát sütött általában. Meg persze palacsintát. És fánkot ! Jajj azok a fánkok !!!

 Sok mindent tudtam már adaptálni az újfajta étrendemhez, de a sírás környékez, ha arra gondolok, hogy az aludtejes prószájából soha többet nem ehetek. De legalább a kókuszos kocka nem ilyen. Ez a süti könnyedén átalakítható, és ha nem osztom meg a titkot, hogy ebben bizony nincs bocitej, és a tojást is kihagytam belőle, észre sem veszik a turpisságot. A gyakorlott sütizőknek a teljes kiőrlésű liszt esetleg feltűnhet, de a csokiréteg jótékonyan elfedi a szokottnál kicsit sötétebb piskótát.

Hozzávalók a piskótához:
250 gr teljes kiörlésű búzaliszt
40 gr margarin
200 ml rizstej
70 gr xillit
2 evőkanál méz
1 teáskanál sütőpor

Hozzávalók a mázhoz:
50 gr margarin
150 ml rizstej
70 gr xillit
1 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor

kókuszreszelék

Keverjük össze a piskóta alapanyagait, öntsük a masszát egy 20x30 centiméteres tepsibe, és 35-40 perc alatt süssük készre 190 C-ra előmelegített sütőben.

Vágjuk nagyjából kockákra a kihűlt piskótát, és mártsuk meg őket először a csokimázban, majd a kókuszreszelékben. Kész is.

A máz alapanyagait tegyük egy kis nyeles lábosba, és kevergetés közben forraljuk össze. Ha minden elolvadt, és a massza felforrt el is zárhatjuk alatta a lángot.