Pinata linzer (tej és tojásmentes)


A http://www.pinata.lap.hu/ szerint: "A pinata (pinyáta) egy tradicionális mexikói játék. A világ minden részén alkalmazzák házibulik születésnapi zsúrok stb. hangulatának feldobásához.
Egy papírmache figura amit megtöltenek édességekkel, apró játékokkal és egy ütőszerszámmal ütlegelik amíg ki nem hullanak belőle a meglepetések."

A mi kekszünk is igazi gyerek buliba való édesség. Az elkészítése kissé időigényes, különösebb gyakorlat azonban nem szükséges hozzá. A siker pedig garantált, különösen, ha nem áruljuk el a csemetéknek, hogy micsoda titkok rejtőznek a sütiben, és erre csak az első falatok után döbbennek rá.



Hozzávalók a linzerhez:

350 gr liszt (nálam most sima fehér liszt)
250 gr margarin (nálam most LIGA)
150 gr porcukor

További hozzávalók:
(tejmentes) csokidrazsék
étcsokoládé
házi fondant

Először készítsük el a házi fondant masszát. Ehhez ém Kiskukta receptjét használtam.  A recept porcukrot, margarint és zselatint használ, így átalakítás nélkül használható. A megadott mennyiségből rengeteg cukormassza lesz, nyugodtan felezzük a mennyiségeket, hacsak nem készítünk egy tortát is a buliba. Ez esetben készítsük el a teljes mennyiésgből, és a torta burkolása után a maradékot használjuk a keksz díszítéséhez. A fondant készítése során én közel 1 kg porcukrot használtam fel, és csodátatosan sima, egyéltalán nem ragacsos felületű masszát kaptam. Simán felveszi a versenyt a boltban kapható, mindenféle gyanús nevű összetevőt tartalmazó társaival. Nem tettem hűtőbe, szobahőmérsékleten hagytam közel 24 órát, és másnap sem volt szükség további margarinra az átgyúráshoz, ha egy ici picit ki is száradt, az átgyúrás során remek állaga lett, szóval tényleg szuper recept.

A linzerhez egyszerűen össze kell gyórni a hozzávalókat a lehető leggyorsabban, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg túlságosan a margarin, majd csomagoljuk fóliába, és pár órára tegyük a hűtőbe. Pihentetés után két folpack között nyújtsuk vékonyra. Próbáljuk tényleg vékonyra, mert 3 réteget fogunk egymáshoz ragasztani, nehéz lesz a gyerekeknek átharapniuk, ha egy bumszli kekszet adunk nekik.


Ha kinyújtottuk tegyük 190 C-ra előkészített sütőbe, és kb 10-15 perc alatt süssük meg. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és azonnal, amíg még meleg, szaggassuk ki a formákat.



Minden kekszhez három formára lesz szükségünk, két egészre, és egy olyanra, aminek a közepébe egy lukat is fúrtunk, ide tesszük ugyanis a cukrokat.




A darabokat olvasztott csokival rögzítsük egymáshoz.



Amikor már egy teli és egy lukas keszet összeragasztottunk töltsük fel a mélyedést a cukorkákkal, majd fedjük be egy újabb teli kekszel.







Ka készen vannak a kekszeink kenjük be őket olvasztott csokoládéval, majd tegyünk a felső rétegre egy réteg fondant, és kész is.




Az általam készített angol nyelvű leírás itt