Barackos csokitorta (tej és tojásmentes)

Íme az első bizonyíték arra, hogy egy diétás torta is lehet finom, és nézhet ki úgy, hogy a cukrász jutalma néhány csillogó gyerekszem és fülig érő száj legyen.

Ezt a tortát bátran fogyszthatják tej és tojás allergiások, valamint mértékkel cukorbetegek is, hiszen nyírfacukor felhasználásával készült, számukra azonban a fondant masszát mindenképpen házilag kell készíteni és ehhez is nyírfacukrot kell használni.

Piskóta:
500 gr liszt (nálam teljes kiörlésű tönkölyliszt)
80 gr margarin (nálam LIGA)
400 ml rizstej
1 zacskó vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
150 gr cukor (nálam xiliit)

Töltelék:
500 ml rizstej
1 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 púpozott evőkanál liszt (nálam tk tönkölyliszt)
3-4  evőkanál cukor (nálam xillit)

4-5 szem őszibarack

fondant vagy marcipán a burkoláshoz

kb 150-200 gr margarin + porcukor


Elkészítés:
A piskóta hozzávalóit összekeverjük, majd 190 C-on körülbelül 40 perc alatt megsütjük.

A töltelékhez elkeverjük a cukrot a liszttel és a kakaóval, valamint annyi tejjel, hogy folyékony állagú legyen, hozzáöntjük a maradék forrában lévő tejhez, és addig főzzük - állandóan kevergetve - amíg besűrűsödik.

A kihűlt, és 3-4 órán át hűtőben tárolt piskótát vágjuk 3 részre. Az első lapot kenjük meg a csokipuding felével, szórjuk meg apróra vágott hámozott őszibarackkal. Tegyük rá a következő lapot és újra szórjuk  meg barackkal. Tegyük rá a harmadik lapot.

A margarint keverjük annyi porcukorral, hogy kellemesnek érezzük az ízét (nem fogjuk vastagon felkenni, de egy kicsit azért édesítsük meg, ne legyen teljesen íztelen), majd kenjük be vele a torta tetejét és oldalát. Erre azért van szükség, hogy a fondant (vagy marcipán) szép sima alapra kerüljön, és hozzátapadjon a tortához, tehát elég olyan vastagon megkenni a margarinnal, hogy nagyjából egyenletes felületet kapjunk. Ha nem idegenkedünk a margarinkrémtől vastagon is alkalmazhatjuk, a profik egészen vastag rétegben vonják be vele a tortát, így lesz igazán tökéletes a fondant bevonat, de ha a családnak sütünk tehetünk egy kis engedményt.

A margarinnal bevont tortát tegyük legalább egy órára a hűtőbe, hogy a bevonat megszilárduljon, mert így könnyebb lesz rátenni a marcipánt. Ha leburkoltuk a tortát díszítsük kedvünk szerint.




Megjegyzés:

Ezt a piskótát még nem készítettem kizárólag fehér lisztből. Ha nem teljes kiőrlésű lisztet használunk kevesebb rizstejre lehet szükség a piskótához. Amikor fele arányban készítetettem fehér és tk lisztből nem változtattam a rizstej mennyiségén, és úgy is működött. Az, hogy tönköly, vagy sima búza lisztből veszünk teljes kiörlésűt szerintem nem befolyásolja a szükséges folyadék mennyiségét

A xillit és a nyírfacukor ugyan azt az édesítőszert jelenti. Bioboltokban, vagy nagy áruházak bio részlegén kapható. Szerencsés esetben 2000 Ft/kg körüli áron is be tudjuk szerezni.
"A nyírfacukor fehér, édes, kristályos szénhidrát, egy természetes cukorféle. Íze, megjelenése szinte teljesen azonos a hagyományos kristálycukoréval, az emberi szervezetre gyakorolt élettani hatása viszont épp az ellenkezője. A nyírfacukor fogyasztása önmagában nem vezet elhízáshoz, jótékony hatással van fogainkra, lúgosítja szervezetünket, nem kell inzulin a hasznosításhoz, gyorsítja az emésztési folyamatokat és segíti a kiválasztást."