Almás pite (tej és tojásmentes)



Hozzávalók a tésztához:
400 gr liszt (nálam most fele finomliszt fele teljes kiőrlésű)
200 gr margarin (LIGA)
1 kezeletlen (bio) citrom reszelt héja
1 csomag sütőpor
kb. 40-50 ml  rizstej



Hozzávalók a töltelékhez:
2 kg alma
0-5 evőkanál cukor
1/2 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg

tej és tojásmentes zsemlemorzsa

Először a tölteléket készítsük el, mert ennek ki kell hűlnie, mielőtt felhasználhatnánk. Hámozzuk meg, majd reszeljük le az almát. Ha az alma elég édes, lehet, hogy nem is kell hozzá cukor, ha nagyon savanyú lenne adjunk hozzá ízlés szerint. Szórjuk meg a fahéjjal és a szegfűszeggel, majd pároljuk pár percig. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

A tészta hozzávalóiból gyúrjunk lágy tésztát. Osszuk két felé, és nyújtsuk mindkettőt tepsi méretűre. Kenjük ki olajjal a sütőformát, helyezzük bele az egyik tésztalpot, szórjuk meg zsemlemorzsával, és terítsük el rajta egyenletes vastagságban a tölteléket.

Rakjuk rá a másik kinyújtott lapot, ezt szúrkáljuk  meg egy villával - hogy a sülés közben keletkező gőz szabadon távozhasson és repessze meg a tésztát, és 200 C-on körülbelül 20-25 perc alatt süssük készre.

Megjegyzés:
tej és tojásmentes zsemlemorzsát kaphatunk bioboltban, de sokkal egyszerűbb és lényegesen olcsóbb, ha magunk készítjük száraz kenyérből. A legegyszerűbb persze, ha ledaráljuk a pár napig száradni hagyott kenyeret, de ha nincs ilyen eszközünk tegyük a szeleteket egy vászon zacskóba, és valami kemény tárggyal, például egy sodrófával, püföljük addig, amíg morzsa  nem lesz belőle.

A citromhéjnál tényleg fontos, hogy bio citromot haszáljunk, mert a többi héját olyan vegyszerekkel kezelik, amiket nem ajánlatos elfogyasztani. Ha nem tudunk bio citromot beszerezni, inkább pár csepp citromlével helyettesítsük a reszelt citromhéjat.

Ez az adag egy 30x40 centiméteres tepsihez elegendő.